Ce înseamnă „lifetime fill”?

Ce înseamnă „lifetime fill” atunci când facem referire la cutiile de viteze automate?

Ca orice alt sistem al unui vehicul, și sistemul de transmisie are nevoie de întreținere. Pentru cutiile de viteze automate intervalele de înlocuire a uleiului (ATF) variază între 50.000 și 100.000 km, în funcție de tipul de cutie de viteze și de recomandările producătorului.

Utilizarea termenului „lifetime fill” de către unii producători de autoturisme poate da impresia că respectiva cutie de viteze automată nu are nevoie de întreținere (schimbarea uleiului) pe tot parcursul duratei de exploatare a autoturismului, indiferent de modul de utilizare al acestuia.

Termenul „lifetime fill” face referire însă la un interval de service specific, dar care în multe cazuri nu este clar definit de producător. De multe ori acest termen este descris ca durata de viață a cutiei de viteze în condiții normale de exploatare.

În timpul funcționării autoturismului uleiul de transmisie este expus la temperaturi înalte, oxidare și degradare chimică. Odată cu acest proces, componente importante ale transmisiei vor intra în contact cu depunerile rezultate în urma uzurii normale a cutiei de viteze, dar și formate în urma uzurii lichidului de transmisie. Motoarele autoturismelor de azi au capacități cilindrice mai mici dar performanțe ridicate, iar în condiții de utilizare în trafic aglomerat, cu porniri și opriri dese, expun lichidul de transmisie la temperaturi mai ridicate, ceea ce îl determină să se degradeze mai rapid.

Adesea, simptomele inițiale ale funcționării defectuoase ale cutiei de viteze automate (schimbare bruscă sau greoaie a treptelor de viteză, șocuri sau zgomote anormale la viteze mici sau în poziția de parcare) se datorează în principal degradării uleiului de transmisie automată și mai ales schimbării vâscozității acestuia. În aceste condiții apare uzura mecanică prematură a cutiei de viteze, ceea ce înseamnă că particulele de metal care sunt suspendate în lubrifiant vor cauza mai devreme sau mai târziu probleme grave, necesitând costuri mari de reparație.

Ai probleme cu mașina? Vrei o estimare/ constatare rapidă?

VREAU ESTIMARE DE PREȚ!